^Ugrás a lap elejére

Almádi Magocskák Óvoda és Bölcsőde - Balatonalmádi

78673061 2844923365539534 6676954444669648896 o

  Balatonalmádiban, 1951-ben alapaított, Almádi Magocskák Óvoda, jelenlegi helyén (Mogyoró utca 1.) 2019. december óta működik 10 csoporttal, közel 250 gyermeket ellátva. Az óvoda a Dr. Hűvös Éva által vezetett kutatómunka eredményeként létrejött és hivatalosan is elfogadást nyert  DOB – differenciált óvodai bánásmód – program szellemében működik. Ezen nevelési program célja aktív, öntudatos, kezdeményező gyermekek nevelése, a kivárás és a bizalom stratégiájával.

 

 

Az óvodában a hangsúly elsődlegesen azon van, hogy a nevelést globális folyamatnak, a játékot eszköznek, a játszást cselekvési folyamatnak tekintjük. A program a gyermeket személyiségében, gondolkodásában, képességeiben, készségeiben is önálló individuumnak tekinti. Fontosnak tartja a gyermek alapos megismerését, kíváncsisága felébresztését, „mit tud és mit tehetek érte?” kérdés feltevését.

A DOB program elsődlegesen a biztonságos, nyugodt ütemű, egyéni fejlődés feltételeit teremti meg a felnőtt szituáció érzékeny jelenlétével, teljes körű személyiség fejlődés biztosításával, a figyelem, a gondolkodás nevelési eszközeivel.


Jelenleg vegyes életkorú csoportokat működtet az óvoda, mely a klasszikus családi szerkezetet szimbolizálja, mint ahogy annak élethelyzeteit is.

A következő 2020/2021-es nevelési évtől óvodánkban megtalálható lesz mind a homogén, mind a vegyes életkorú gyermekcsoport. A program, melynek elvei alapján működik az óvoda, kerüli a frontális fejlesztést, a tömeges helyzeteket és az uniformizált tevékenységeket. Egyéni és mikro-csoportos formában biztosítja a gyermek továbblépését.


A gyermekek napi, és heti rendje rugalmas, a pedagógus egyénileg vagy mikro-csoportban kommunikál velük, így folyamatos a játéklehetőség. 

 

A csoportélet időbeosztását a stabil időpontok megjelölése, valamint az egész évben előre várható,

rendszerességgel tervezhető feladatok, esetleg előre ismert események lerögzítése (napirend, heti rend, szokás és szabályrendszer, valamint az év kezdésekor megfogalmazott éves programterv) is meghatározza.
Az éves programterv tartalmazza azon éves szinten visszatérő eseményeket, amelyek a gyerekekre és szüleikre is vonatkoznak.


Az óvodai élet keretének, szervezeti formájának megfogalmazása, a programban megvalósuló célok elérésének időkerete. A csoport, az óvoda kapcsolatrendszere, hagyományai, ünnepei a gyerekek számára biztosítja a harmonikus, biztonságos, nyugodt, kiegyensúlyozott játszás, tevékenykedés, fejlődés feltételeit.
Fontos a gondozási tevékenységek megszervezése, hogy a gyermek aktív résztvevője, befolyásolója legyen, mialatt az óvónő megismerteti vele az egészséges életmód szokásait, szabályait. Célunk az, hogy az egészségmegőrzés az évek során a gyermek igényévé váljon, természetes teendői közé tartozzon. Megfelelő szervezéssel megpróbáljuk ellensúlyozni a létszám adta esetleges kényszerhelyzeteket. Ez a gyermek testi szükségleteit, pszichoszomatikus biztonságérzetét szolgálja. Ezt segíti a délutáni pihenés időszaka, a csoportokban kialakított szertartások is, pl.: saját játékkal alvás.


Étkezéseknél figyelembe vesszük a gyerekek egyéni ízlését, ritmusát, otthonról hozott szokásait, modellt nyújtunk a kulturált étkezésben. Az Óvoda saját főzőkonyháján az egészséges táplálkozás feltételeit teremtjük meg az étrend összeállításában, a Minta Menza programban való részvétellel.
Orvosi papírral rendelkező ételallergiás gyermekeknek speciális étrendet biztosítunk. 

Copyright © 2013. Almádi Magocskák Óvoda és Bölcsőde  Rights Reserved.